Schuldeisers

Hoe je ze te vriend én buiten de deur houdt!

schulden
Goed betalen

Vaste lasten eerst
Betaal altijd als eerste je vaste lasten. Dat zijn in elk geval de huur, gas/licht/water, de ziektekostenverzekering en de w.a.- en inboedelverzekering. Laat deze lasten het liefst automatisch afschrijven om te voorkomen dat je deze lasten niet meer kunt betalen. Zo voorkom je dat je je huis wordt uitgezet, wordt afgesloten van energie of onverzekerd bent voor je ziektekosten. Controleer wel altijd of de afschrijvingen ook daadwerkelijk gedaan zijn, want je zult niet de eerste zijn die achterstand heeft in de betaling van vaste lasten omdat het saldo op de bankrekening onvoldoende was.

Automatisch betalen
Er zijn twee manieren van automatisch betalen:

Periodieke overschrijving:
Bij een periodieke overschrijving maakt de bank op een vast tijdstip een vast bedrag over naar een bepaalde rekening. Je kunt dit niet meer terugdraaien na de overboeking, tenzij er een fout gemaakt is door de bank.

Automatische incasso:
Bij een automatische incasso schrijft een bedrijf of instelling op een vast tijdstip geld af van je rekening, het bedrag kan worden aangepast door de incasserende instantie. Je hebt een maand de tijd om deze incasso terug te halen als je het er niet mee eens bent zonder daar een reden voor te hoeven geven. Controleer altijd of de betaling verwerkt is en of het juiste bedrag is afgeschreven. Als het saldo op je rekening onvoldoende is kan het zijn dat de overschrijving of incasso niet heeft plaatsgevonden, of eerst wel heeft plaatsgevonden, maar vervolgens ongedaan is gemaakt wegens saldo tekort. Dat is echter geen excuus om niet te betalen! Meer informatie kun je krijgen bij je bank of giro.

Plastic geld of contant
Voor de wekelijkse boodschappen en andere grote uitgaven gebruiken veel mensen de pinpas. Het voordeel daarvan is dat je niet met grote bedragen contant geld over straat hoeft. Bovendien is de pas verzekerd tegen verlies of diefstal. Aan de andere kant leert de ervaring dat men geld erg gemakkelijk uitgeeft met de pinpas.

Als je kleinere bedragen moet afrekenen, is contant geld overzichtelijker dan pinnen. Het voordeel daarvan is, dat je 'ziet' wat je uitgeeft en je niet méér kunt uitgeven dan je bij je hebt. Zit je krap? Laat dan een tijdje de pinpas thuis. Dan kom je niet in de verleiding om teveel geld uit te geven. Een alternatief voor contant geld is de chipknip. Hiermee kun je kleine bedragen betalen in winkels, in cafés of bij een kiosk. Het nadeel van deze pas is wel dat als je de kaart verliest, je het geld kwijt bent wat er nog op stond.

Betalingsachterstand inlopen
Rood staan overkomt de meeste mensen wel eens. Zo lang je saldo binnen korte tijd weer positief is, hoeft dit geen problemen op te leveren. Pas als je constant rood staat kunnen er moeilijkheden ontstaan door bijvoorbeeld betalingsachterstanden. Wat kun je zelf doen om deze in te lopen?

Je moet in ieder geval snel na het oplopen van betalingsachterstanden afspraken maken over het terugbetalen ervan. Vaak is het mogelijk om hiervoor iets te regelen zoals het betalen in termijnen: misschien kun je de betaling uitstellen tot je bijvoorbeeld de kinderbijslag of het vakantiegeld krijgt.

Betaal eerst de meest dringende achterstanden. Ook hier geldt dat de huur en het ziekenfonds belangrijker zijn dan een rekening van een postorderbedrijf. Betaal je geen huur dan kun je uit je huis worden gezet. Betaal je het ziekenfonds niet, dan moet je je doktersrekening zelf betalen. Uiteindelijk moet je natuurlijk alle rekeningen betalen, ook die van het postorderbedrijf.

Lukt het je niet om zelf afspraken te maken met de instanties die je nog geld moet betalen? Je kunt dan deskundige hulp zoeken, bijvoorbeeld door contact op te nemen met de Sociale dienst van de gemeente. Zij kunnen je helpen bij het oplossen van je geldproblemen.