Schuldeisers

Hoe je ze te vriend ťn buiten de deur houdt!

schulden
Levensvatbaarheid

Bepaling levensvatbaarheid

Essentieel voor de ondernemer in financiŽle problemen is de bepaling van de levensvatbaarheid van de onderneming, hetgeen vastgesteld dient te worden door een (onafhankelijke) bedrijfsdeskundige. Is er sprake van een levensvatbare onderneming, dan kan geprobeerd worden een externe financiering te verkrijgen. In eerste instantie dient een reguliere bank benaderd te worden. Helaas is een bank in veel gevallen niet bereid een dergelijk risico te nemen, bijvoorbeeld indien er sprake is van een betalingsachterstand.
De ondernemer kan vervolgens onder bepaalde omstandigheden een beroep doen op het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (de Bbz-regeling). De Gemeentelijke Sociale Dienst in de woonplaats van de ondernemer fungeert hier als bankloket.

De levensvatbaarheid van de onderneming wordt in opdracht van de Gemeentelijke Sociale Dienst onderzocht door een onafhankelijk bedrijfsdeskundige (veelal verbonden aan Stichting IMK Intermediair). Deze adviseert de Gemeentelijke Sociale Dienst vervolgens ook over de hoogte van het maximaal haalbare krediet.