Schuldeisers

Hoe je ze te vriend n buiten de deur houdt!

schulden
Schulden: wat nu?

Heb je schulden, zoek dan snel hulp.

Gemeentelijke kredietbanken, instanties voor maatschappelijk werk, gemeentelijke projecten schuldhulpverlening en/of sociale diensten kunnen je helpen bij het oplossen van geldproblemen.

Wat kun je van deze instanties verwachten? En ding in ieder geval niet: een zak geld. Als je hulp vraagt, zal men je allerlei vragen stellen. Wat zijn je inkomsten? Wat zijn je uitgaven? Welke schulden heb je? Hoe komt het dat je schulden hebt? Je kunt hierbij helpen door thuis alvast alle belangrijke papieren bij elkaar te zoeken. Leg alle brieven en overzichten over je inkomsten bij elkaar. Doe hetzelfde met alle gegevens over je uitgaven en schulden. De hulpverlener zal een overzicht maken van je inkomsten, uitgaven en schulden. Daarna bekijkt men of je geholpen kan worden. Als dat zo is, wordt er een plan gemaakt voor het oplossen van je schulden. Dit heet vrijwillige schuldhulpverlening of ook wel het minnelijk traject. Je kunt dan soms een bedrag lenen, waarmee je in n keer alle schulden afbetaalt. Daarna moet je zelf iedere maand een bedrag betalen om de lening af te lossen. Een andere mogelijkheid is, dat de hulpverlener met je schuldeisers afspreekt dat je iedere maand een bepaald bedrag reserveert voor de schuldeiserd om zo je schulden af te lossen. Ook wordt samen met jou naar de oorzaak van je schulden gekeken en wat veranderd moet worden om in de toekomst geen schulden meer te maken.

Soms lukt het niet om afspraken te maken met je schuldeisers. In dat geval kun je naar de rechter stappen. Dit wil niet zeggen dat je daarna met n pennenstreek van je schulden af bent. De rechter kijkt eerst of je zelf voldoende hebt gedaan om je problemen op te lossen. Vindt hij dat je genoeg moeite hebt gedaan, dan kun je eventueel in aanmerking komen voor een wettelijke schuldsanering volgens de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP). Een wettelijke schuldsanering is geen makkelijke weg. Minimaal drie jaar lang moet je rondkomen van een zeer laag inkomen. Je krijgt ook een bewindvoerder toegewezen. Die persoon mag je post inzien en eventueel je waardevolle spullen verkopen. Maar als je dit volhoudt, kun je na afloop een nieuwe start maken. Een nieuwe start zonder geldzorgen met een schone lei.