Schuldeisers

Hoe je ze te vriend én buiten de deur houdt!

schulden
Toch sparen

De uitgaven zijn niet iedere maand precies even hoog. Een maand met één of meer grote uitgaven, is een dure maand. Daartegenover staan gelukkig ook goedkope(re) maanden.

Het doorkomen van een dure maand hangt op de eerste plaats af van het soort uitgave dat je die maand hebt. Van een aantal uitgaven weet je zeker dat je er één of twee keer per jaar mee te maken krijgt, je kunt voortaan het geld hiervoor iedere maand opzij zetten.

Een ander verhaal zijn de uitgaven waarvan je niet van tevoren weet dat je ermee te maken zal krijgen. Er gaat bijvoorbeeld iets kapot of een bepaalde uitgave kan niet uitgesteld worden. Ga voor deze uitgaven als eerste na wat je direct wilt kunnen vervangen; een wasmachine is bijvoorbeeld onmisbaar in een huishouden. Als tweede zoek je uit wat een bepaalde uitgave zou kosten, voor het eerder genoemde voorbeeld: een nieuwe wasmachine kost € 350. Tot slot zorg je ervoor dat je altijd de benodigde hoeveelheid achter de hand hebt of spaart. Zet bijvoorbeeld een deel van de kinderbijslag opzij, of een deel van het vakantiegeld. Zet het geld op een aparte spaarrekening. Dan weet je dat het geld bestemd is voor grote uitgaven en geef je het niet uit aan iets anders.

Als je niet de kans ziet om het bedrag bij elkaar te sparen is er wellicht een goedkoper alternatief, zoals reparatie van het kapotte artikel of een tweedehands aankoop.