Schuldeisers

Hoe je ze te vriend ťn buiten de deur houdt!

schulden
Wat kun je zelf doen?

Schulden hebben valt niet mee als je geen overzicht hebt en niet weet waar je moet beginnen. Misschien is het niet zo vreemd dat je alles wat met geld te maken heeft het liefst zou wegstoppen. Ben je zelf in zo'n situatie of herken je dit van iemand anders? Je kunt zelf iets doen om hier verandering in te brengen.

  1. Maak alle post open en gooi de enveloppen weg, de stapel lijkt zo al een stuk kleiner.
  2. Sorteer de post op afzender.
  3. Maak een overzicht van al je schulden.
  4. Schrijf op een vel papier hoe hoog de schuld is, wanneer je had moeten betalen, de naam en het telefoonnummer van het bedrijf, het incassobureau of de deurwaarder. Zo krijg je weer overzicht in je schulden situatie.
  5. Bel alle schuldeisers en leg uit waarom je nog niet hebt kunnen betalen. Vraag of je later mag betalen en of je daar afspraken over kunt maken.

Maak een maandbegroting en bepaal aan de hand daarvan hoeveel je kunt afbetalen.
Misschien kun je tijdelijk bezuinigen of zijn er mogelijkheden voor extra inkomsten.
Overschat je financiŽle ruimte niet. Zorg ervoor dat je genoeg overhoudt voor de vaste lasten en gebruikelijke rekeningen. Het is uiteraard niet de bedoeling dat er meteen weer nieuwe schulden ontstaan.

Hoe je een maandbegroting maakt, lees je in het Basisboek budgetteren van het NIBUD. Zie ook www.nibud.nl. Op deze website kun je ook een Persoonlijk budgetadvies invullen via deze link.

Als je weet hoeveel je per maand kunt inlopen, kun je de schuldeisers bellen om afspraken te maken. Misschien mag je in termijnen betalen of kun je betalen als het vakantiegeld of de kinderbijslag komt. Betaal eerst de meest dringende achterstanden zoals de huur of hypotheek, de rekening van het energiebedrijf en je verzekeringen.

Zie je geen kans om zelf afspraken te maken met je schuldeisers? Wacht dan niet af, maar neem contact op met de gemeente. Zij kunnen je vertellen wie je kan helpen bij het oplossen van je schulden.